Miért fontos a többnyelvű weboldal készítése?

Ha nemzetközi ügyfélkörrel rendelkezel, és a honlapod fordításán gondolkodsz, itt elolvashatod, miért fontos a többnyelvű weboldal készítése. Napjainkban az online jelenlét nélkülözhetetlen minden cég számára, így gondolkozik az E-Word fordítóiroda Budapest is és teszi ezt nagyon helyesen. De vajon mennyire érhetőek el a célok és az üzleti eredmények akkor, ha kizárólag magyarul jelenik meg a weboldal a neten? A globális piacon sajnos esélytelenek azok a cégek, amelyek csak a magyar érdeklődőkhöz szólnak. Nem véletlen, hogy ma már egyre több honlap elérhető angol nyelven is.lokalizáció

Ha sorra vennénk azokat a nyelveket, melyeket a legtöbben megértenek a világon, akkor az angol garantáltan vezetné a listát. Amennyiben tehát egyetlen nyelvet szeretnél a magyar mellett választani honlapod nyelveként, akkor az angollal biztosan nem lőhetsz mellé. Persze sok múlik azon is, hogy milyen piacokat szeretnél meghódítani, így a célország nyelve szintén hasznos választás lehet. A többnyelvű weboldal elkészítése azonban a fordításnál több és szerteágazóbb tudást követel meg. Itt kerül képbe a weblap lokalizáció.

Weboldal lokalizáció

többnyelvű weboldal készítése

A honlap lokalizáció és fordítás során a weboldal szövege egy másik nyelvi környezetnek megfelelően lesz kialakítva a választott nyelven. Ennek köszönhetően a megcélozott ország nyelvét beszélők számára is elérhetővé válnak a termékek vagy szolgáltatások már csak az azonos nyelvnél fogva is. Ennek előnyei mindenki számára egyértelműek, hiszen így nő a weboldal látogatottsága és megfelelő tartalmak esetén potenciális vevő, ügyfél lehet a látogatókból. A honlap tökéletes fordítása azonban nem egyszerű feladat, hiszen a nyelvismeret és az adott kultúra ismerete egyaránt lényegesek. Fontos tehát, hogy olyan szakember végezze mindezt, aki a nyelvismereten túl otthonosan mozog az érintett kultúra értékrendjét, hitét, történelmét, szimbólumait és persze szójárását illetően is. Mindezek nélkül egy életidegen fordítás születhet, amit a célcsoport tagjai joggal érezhetnek furcsának, nem megbízhatónak.

Többnyelvű weboldal készítése – Miért éri meg?

S hogy miért érdemes a többnyelvű weboldal készítése mellett letenni a voksot? A megfelelő szakember által végzett tevékenység következtében hiteles kép alakulhat ki a cégről és az általa kínáltakról a globális piacon is. Nyilvánvaló, hogy ennek hatására növekedhetnek az értékesítési mutatók, hiszen ha olyan nyelvet talál az olvasó, amit ismer, akkor jobb esélyekkel marad az oldalon, mintha egy számára idegen nyelvbe botlana. Nem csak az angol keresett, hanem célterülettől függően a német, a francia vagy akár a spanyol is.

A keresőoptimalizálás se maradjon el!

A honlap fordítás során sem hiányozhatnak a keresőoptimalizálással összefüggő ismeretek, hiszen ezek szintén hozzájárulnak ahhoz, hogy az idegen nyelvű weboldal előkelő helyen szerepeljen a Google találati listáján. Hiába kínálsz minőségi termékeket, szolgáltatásokat, ha az érdeklődők egyszerűen nem találják meg honlapodat, mert az valahol hátul kullog. Éppen ezért fontos, hogy olyan szakemberekre bízd a weboldal fordítás komplex feladatát, akik nem csak a nyelvismeret és a fordítás terén teljesítenek jól, hanem tudják azt is, mire kell figyelni a SEO szempontokból, vagy amint már említettük, milyen nyelvi és kulturális környezet jellemzi a célországot.honlap fordítás

A legjobb fordítóirodák arra is hangsúlyt helyeznek, hogy az érintett nyelvterületen élők segítségével tesztelik a portált, hogy valóban életszerű és értelmezhető-e annak tartalma a más kultúrát magukénak tudók számára is. Fordítóiroda segítségével egyébként nem csak a weboldal fordítása történhet meg, hanem az esetlegesen szükségessé váló szakfordítási feladatokat is el lehet intézni, ilyen például a pályázat fordítás. Ezek akár a honlap szakszerű, megbízható tartalmakkal való feltöltése során is lényegesek lehetnek.